Matthias Kerber z firmy Utz Niemcy, którybył uczestnikiem tego spotkania jako zaproszony gość, od razu przeszedł do rzeczy mówiąc o jasnoniebieskich plastikowych kontenerach. Niebawem te niebieskie kontenery na mięso mają wejść w miejsce czerwonych kontenerów. Ich zaleta: "Kolor zapewnia najlepszą możliwą ochronę przed domieszkami", powiedział specjalista higieny z firmy Georg Utz GmbH w Schüttorf, która jest leaderem w opracowywaniu, produkcji i sprzedaży kontenerów przeznaczonych do przechowywania i transportowania. Jasnoniebieski kolor gwarantuje, że tylko nowe materiały używane są podczas produkcji, zamiast nieuprawnionych, szkodliwych substancji, które mogą wywodzić się z materiałów poddanych recyklingowi. Ponadto, kontenery przeznaczone do produktów żywnościowych również zawierają zintegrowane kody kreskowe oraz powierzchnię pozwalającą na łatwe naklejanie i usuwanie naklejek - są również kompatybilne z czerwonymi kontenerami, które prawdopodobnie pozostaną w obiegu jeszcze przez najbliższych kilka lat.

"Arbeitskreis Gemeinschaftsverpflegung Köln e.V." jest siecią publicznego żywienia oferującą swoim członkom i zainteresowanym stronom platformę do komunikacji, dalszego szkolenia i rozwoju. Organizowane są regularne spotkania mające na celu wymianę informacji.

Tekst: Dział Prasowy AK GV