Doradztwo i zamówienia
Infolinia e-sklep: +48 717 34 44 50
Country
Porównaj produkt
Brak produktów na liście porównania!

Jak zoptymalizować proces magazynowania sera podczas dojrzewania?

Silna konkurencja na rynku mleczarskim i wzrastające oczekiwania klientów sprzyjają opracowaniu nowych technologii i urządzeń, które obniżają koszty produkcji i zwiększają efektywność przedsiębiorstwa. Takim rozwiązaniem jest automatyzacja procesów dojrzewania sera, paletyzacji    i depaletyzacji. Nowoczesne systemy robotów zapewniają dokładność i pełną kontrolę całego procesu produkcji. Podczas automatyzacji wykorzystuje się plastikowe, higieniczne pojemniki, które poprzez liczne otwory  w ściankach i dnie zapewniają prawidłową wentylację w czasie dojrzewania. Otwory opracowane są w taki sposób, że nie pozostawiają śladów na serze. Pojemniki można ustawiać piętrowo do wysokości 5 metrów, dzięki czemu przestrzeń wykorzystywana jest efektywniej, niż w przypadku wcześniej wykorzystywanych metalowych i drewnianych stelaży.  

 

Dojrzewanie sera w plastikowych kontenerach

Ważnym walorem rozwiązania wykorzystującego pojemniki jest możliwość automatycznego odwracania skrzynek z dojrzewającym serem w komplecie z paletami higienicznymi. W razie potrzeby pojemniki są ustawiane na palecie piętrowo i przykrywane drugą paletą, a następnie z pomocą wózka widłowego cała jednostka transportowa z dojrzewającym serem jest obracana o 180°. Dzięki temu nie ma konieczności ręcznego obracania każdego sera z osobna.

 

Praca z pojemnikiem podczas produkcji

 

Procedura pracy z plastikowymi pojemnikiem podczas produkcji składa się z trzech faz: paletyzacji, dojrzewanie sera i depaletyzacji.

 

Pierwsza faza – paletyzacja kontenera, podczas której następują:

 

  1. Ustawianie kontenera w odpowiedniej pozycji,
  2. Układanie sera,
  3. Paletyzacja.

 

1. część: ustawianie kontenera w odpowiedniej pozycji

Przy pomocy automatycznej ładowarki umyte pojemniki trafiają na stos bezpośrednio z działu depaletyzacji. Robot zdejmuje pojemnik i umieszcza w układarce siłą ciężkości. Tam ustawiany jest w odpowiedniej pozycji przy pomocy pneumatycznego mechanizmu.

 

2. część: układanie sera

Ser dostarczany jest taśmociągami i wyrównywany przy pomocy urządzenia pneumatycznego. Następnie robot wkłada ser do kontenera w odpowiednim porządku. Układanie sera odbywa się przy pomocy zaworu powietrznego pod ciśnieniem. Dzięki temu na serze nie pozostają ślady i uszkodzenia.

 

3 część: paletyzacja

Robot układa pojemniki piętrowo i ustawia je na palety.

Druga faza - dojrzewanie sera w kontenerach

W czasie dojrzewania pojemniki z serem ustawiane są piętrowo na maksymalną dostępną wysokość - do 5 metrów.

W razie konieczności, pojemniki z serem są automatycznie odwracane przez wózek widłowy o 180°.

 

Trzecia faza – depaletyzacja, która także składa się z trzech czynności:

  1. Wyjęcie sera z pojemnika,
  2. Mycie pojemników i palet,
  3. Paletyzacja pojemników.

 

1. czynność: wyjmowanie sera z pojemnika

Z pomieszczenia, gdzie dojrzewał ser, pojemnik zabiera ładowarka mechaniczna. Robot ładuje pojemniki z serem na automatyczne urządzenie do wywracania.

 

2. czynność: mycie kontenerów i palet

Po wyjęciu sera robot zabiera pustą skrzynię i umieszcza na wejściu do tunelu w celu umycia. To samo odbywa się z paletami.

Wszystkie pojemniki i palety są w pełni higieniczne. Ich struktura jest gładka, nie mają one szczelin, czyli miejsc narażonych na zanieczyszczenia i bakterie.

3 czynność: paletyzacja kontenerów

Robot umieszcza czyste i puste pojemniki i palety w ustalonym porządku dla ich załadunku. Następnie pojemniki wracają do pierwszej fazy paletyzacji.

 

Rodzaje pojemników do przechowywania i dojrzewania serów

 

W ofercie firmy Georg Utz są dostępne 3 rodzaje pojemników dla sera:

 

1. Pojemnik uniwersalny do przechowywania i dojrzewania sera (798х598х177 mm) dla 4 krążków sera (średnica ok 230mm) lub 2 eurobloków.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Pojemnik do przechowywania i dojrzewania sera euroblok (596х390х135 mm) o pojemności 1 eurobloku 500х300х110 mm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Pojemnik do przechowywania i dojrzewania sera salami (800х598х145 mm) dla 5 sztuk sera o kształcie cylindrycznym o średnicy 80 mm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zobacz także film z produkcji pojemników serowych Georg Utz.

 

Więcej informacji nt. pojemników serowych Georg Utz, kliknij tutaj.

 

 

 

Zapytaj o indywidualną ofertę: 

info.pl@utzgroup.com 

tel. +48 713 16 77 60

On utzgroup.pl deliveries are only available to Poland.

Are you a customer from another country?
Please visit our web page: www.utzgroup.com